Zupa na bazie smażonych warzyw

Lubicie zupy? Jeśli tak, to polecam Wam przepis na bardzo smaczną zupę na bazie smażonych warzyw. Zupa jest pyszna, lekka, ale całkiem pożywna. Spróbujcie koniecznie

Składniki na 4-5 porcji: 1 duży por (około 400g), 3 średnie ziemniaki (około 350g), 2 średnie marchewki ( około 200g), 5-6 pieczarek (około 150g), 200g szpinaku, 1/2 pęczka pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 listków fioletowej bazylii, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz wg smaku, 2l bulionu mięsnego lub warzywnego (u mnie bulion wołowy), 3 łyżki masła klarowanego.

Wszystkie warzywa obrać, umyć, osuszyć. Zieleninę umyć osuszyć i drobno posiekać. Por pokroić w około 0,5cm krążki, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło, dodać por i smażyć przez około 3 minuty, dodać ziemniaki i marchewkę, smażyć przez około 5 minut, dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać wszystko bulionem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać całą zieleninę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Można podać z kleksem śmietany, ale niekoniecznie. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *