Zupa warzywna

Bardzo lubię lekkie i pożywne zupki, a jakie zupy Wy najbardziej lubicie? Czym najczęściej zagęszczacie zupy? Ja nie lubię ciężkich zasmażek, nie zagęszczam mąką, wolę zetrzeć kilka ziemniaków i zagęścić zupę tartymi warzywami. Ostatnio wymyśliłam taką prostą, lekką, ale też pyszną i pożywną zupkę

Składniki: 2,5l zimnego bulionu (u mnie wołowo-drobiowy), 800g ziemniaków, 300g marchewki, 200g pieczarek, 200g cebuli, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 5-6 ząbków czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, sól i pieprz wg smaku, 4 łyżki masła klarowanego, garść drobno posiekanej pietruszki.

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek pokroić w plasterki. Marchewkę, pieczarki i 500g ziemniaków pokroić w kostkę, 300g ziemniaków zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebulę, dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pieczarki i ziemniaki starte na tarce, smażyć przez kolejne 5 minut. Całość zalać zimnym bulionem, dodać przecier, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać fasolkę i kukurydzę (razem z płynem), drobno posiekany szczypiorek i przyprawy, wymieszać dokładnie i jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Zupa warzywna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *