Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem

Podzielę się przepisem na pyszne paluszki z pieczarkami i serem, z ciasta na oleju. Choć to ciasto jest dość kaloryczne, ale zapewniam Was, że jest przepyszne. Nadzienie można modyfikować wg smaku i upodobań. Spróbujcie koniecznie! 🙂


Składniki:

– 400g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 140ml wody
– 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
– 500g pieczarek

– 200g ulubionego sera twardego (u mnie 100g sera cheddar i 100g sera gouda)
– 1 duża cebula
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczy wg uznania
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
– garść drobno posiekanego koperku i garść drobno posiekanej pietruszki


Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wlać olej, rozetrzeć palcami olej z mąką. Wyjdzie coś podobnego do kruszonki. Następnie, dodając powoli wodę zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki, wyłożyć na tacę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut.

W tym czasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć (mieszając od czasu do czasu) do momentu odparowania całego płynu z pieczarek. Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do wystudzonych pieczarek i wszystko dokładnie wymieszać.
Każdą kulkę ciasta rozwałkowywać na kształt prostokąta, nakładać porcję nadzienia i zawijać tak, jak się zawija gołąbki. Gotowe paluszki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂


Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem
Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem
Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem
Please follow and like us:

5 thoughts on “Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem”

  1. Kolejny świetny przepis 🙂 ciasto wykorzystałam, farsz to już totalna inwencja własna, ale pieczarki były też. Wyszło super, polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.