Błyskawiczne w przygotowaniu rogaliki, pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie, które uwielbiam. Te rogaliki, to doskonała przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 200g delikatnego twarogu półtłustego
– 100g sera feta
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików)
– ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka)
Ser żółty i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, jedno jajko, kurkumę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt wyłożyć nadzienie serowe i zawinąć od szerszej do węższej strony, formując na koniec rogalik. Należy zlepić końce ciasta, aby podczas pieczenia nasze nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe rogaliki podawać z ulubionymi sosami. Smacznego 🙂