Mam dla Was baaaardzo prosty przepis na pyszną roladę serową z nadzieniem pieczarkowym. Rolada ta smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło i idealnie prezentuje się na imprezowym stole. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 4 jajka
– 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 500g pieczarek
– 1 cebula
– 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka wędzona, granulowany czosnek)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę i smażyć przez około 7 minut. Doprawić wg smaku i wystudzić.
Jajka rozbełtać z przyprawami. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do rozbełtanych jajek i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową przelać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarowaną ulubionym tłuszczem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Upieczony placek serowy przykryć arkuszem papieru do pieczenia, odwrócić i odkleić papier ze spodu. Na jeszcze ciepły placek wyłożyć pieczarki, wyrównać i zawinąć roladę. Roladę zawinąć w papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez kolejne 12-15 minut. Gotową roladę delikatnie wystudzić i pokroić w około 1,5cm kawałki. Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego 🙂
Pingback: Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym | FlyB Kulinaria
Rolada podbiła moje serce ♥ mój mąż się nią zajadal!!! ❤️ Jest pyszna ? niewiele składników, szybkie przygotowanie! Polecam! ❤️
Ślicznie dziękuję, bardzo się cieszę, że rolada smakowała 🙂