Uwielbiam buraczki i dziś chcę podzielić się przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek z buraczków z orzechami włoskimi. Prosta sałatka, składająca się z czterech składników, jest przepyszna, pod warunkiem, że kupimy słodkie buraki i odczekamy około 2-3h po zrobieniu, zanim zaczniemy jeść.
Jeśli lubicie buraki pieczone lub gotowane, to ta prosta, ale pyszna sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny i chorzy na cukrzyce nie powinni jeść buraków, natomiast dla dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne -mają 33kcal w 100g. Buraki pieczone są bardziej wartościowe od gotowanych. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich wartości i witamin, niech pije sok z surowych buraków. Polecam 🙂
Składniki:
– 3 duże buraki
– 4 ząbki czosnku
– garść orzechów włoskich (około 60g)
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
– sól i pieprz wg smaku
Buraki uprzednio ugotować lub upiec (osobiście wolę upiec), wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie. Gotową sałatkę schować do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać udekorowaną orzechami włoskimi. Smacznego 🙂
Wygląda smakowicie i ma wszystkie składniki które lubię .
Dziękuję bardzo i polecam 🙂