Znajdą się tutaj miłośnicy cukinii? Cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Cukinia ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego mogą ją włączyć do diety osoby zmagające się z cukrzycą. Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia to zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek.
Osobiście uwielbiam cukinie i bardzo często sięgam po to warzywo. Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z cukinią w roli głównej 🙂
Składniki:
– 4 średnie cukinie
– 2 garście orzechów włoskich
– 1 pęczek (mały) pietruszki
– sól wg smaku
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oleju do smażenia
Cukinie umyć, obrać, przekroić (wzdłuż) na pół i jeszcze raz (wzdłuż) na pół i w około 1x1cm kostkę. Posolić, odstawić na 30 minut, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej ( użyłam rzepakowego), wyłożyć cukinię w jeden rząd i obsmażyć z każdej strony na dość silnym ogniu, delikatnie mieszając. W ten sam sposób obsmażyć resztę cukinii. Obsmażoną cukinie wykładać do dużej miski. Orzechy i pietruszkę drobno posiekać, dodać do cukinii, dodać przyprawy i delikatnie wymieszać i zajadać.
Uwielbiam na ciepło i na zimno, spróbujcie