Lubicie sałatki z porem? Osobiście uwielbiam to warzywo, które – ze względu na swoje właściwości lecznicze – znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.
Właściwości lecznicze pora doceniono już w starożytności. To pochodzące z Bliskiego Wschodu warzywo podobno spożywał cesarz Neron, wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na struny głosowe. Do Polski pory zostały sprowadzone przez urodzoną we Włoszech królową Bonę. Uwielbiała ona rodzimą kuchnię i po przeprowadzce do Polski zaczęła sprowadzać z Italii liczne warzywa – w tym pora. Szybko znalazł on zastosowanie w polskiej medycynie ludowej, w której używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także odkażaniu i przyspieszaniu gojenia ran.
Por – ze względu na zawartość żelaza (2.10 mg/100 g) – jest polecany w diecie przy anemii. Por dostarcza więcej żelaza niż buraki (0,80 mg/100 g) i prawie tyle samo żelaza co botwina (2.57 mg/100 g), a więc warzywa, które powszechnie są uznawane za niezastąpione źródło tego pierwiastka. Wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć po sałatkę skropioną sokiem z cytryny.
źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/por-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_43347.html
źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/por-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_43347.html
To co? Chcecie przepis na prostą i pyszną sałatkę z dodatkiem tego wspaniałego i zdrowego warzywa? 🙂
Składniki: 1 rzodkiew biała (około 400g), 1 średni por (biała część), pół puszki kukurydzy konserwowej, pęczek koperku, 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub sarepskiej, sól i pieprz wg smaku.