Sałatka „Sushi”

Dzisiejszy pomysł na sałatkę z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią sushi, ale nie koniecznie lubią kręcić rolki 🙂 Ja uwielbiam tę sałatkę. Jest idealna na lekki lecz bardzo sycący obiad, doskonale się prezentuje na imprezowym stole i jest po prostu bardzo smaczna. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 1 kubek ryżu do sushi
– 300g łososia wędzonego
– ogórek
– awokado (dojrzałe)
– 3 listki nori
– wasabi
– 200g serka śmietankowego (u mnie Philadelphia)

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Ogórka pokroić w
cienkie plasterki (kroiłam obierakiem do warzyw), awokado pokroić w cienkie plasterki.
Listki nori pociąć na 4 paski, następnie pociąć w poprzek na cieniutkie paski (jak makaron). Do wystudzonego ryżu wsypać pokrojone paski nori i dokładnie wymieszać. Keksówkę dokładnie wyścielić folią spożywczą (dno i boki). Dno foremki wyłożyć kilkoma płatami łososia, następnie wyłożyć połowę ryżu i wyrównać. Ryż posmarować wasabi i odrobiną serka. Następnie ciasno ułożyć plastry ogórka. Resztę łososia pokroić w kostkę i wymieszać z resztą serka. Mieszankę tę wyłożyć na ogórka i wyrównać. Następna warstwa – to cienko pokrojone awokado, ułożone ciasno plasterek przy plasterku. Na awokado wyłożyć resztę ryżu, zwilżyć dłonie i wyrównać. Tak przygotowaną sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem duży talerz położyć na foremce i odwrócić foremkę do góry dnem. Zdjąć folię z sałatki i podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym. Smacznego 🙂


Sałatka „Sushi”
Sałatka „Sushi”
Sałatka „Sushi”
Sałatka „Sushi”
Smaczne a nie tuczy 🙂
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *