W niektórych sklepach można już kupić gotowe placki tortilli z dobrym składem, można również usmażyć placki samodzielnie i zrobić z nich takie rożki z dowolnym nadzieniem. Dziś na śniadanie proponuję sałatkę z łososiem wędzonym, czerwoną fasolką i kolendrą. Sałatki podane w ten sposób będą znakomicie wyglądały na imprezowym stole, a ta dzisiejsza sałatka idealnie się nadaję na smaczny obiad w pracy, kiedy nie mamy możliwości podgrzania posiłku. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 7 placków tortilli (gotowych lub przyrządzonych samodzielnie)
– 200g łososia wędzonego na zimno
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1/2 puszki kukurydzy
– 200g ogórka zielonego
– 2 garście drobno posiekanej kolendry (można zamienić na ulubioną zieleninę)
– 1 łyżka sosu sriracha
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka oleju z awokado
– sól i pieprz wg smaku
Placki tortilli przekroić na pół, zawinąć w rożki, spiąć za pomocą wykałaczki, posmarować kapką oliwy z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-13 minut. Po wyjęciu różków z piekarnika od razu wyjąć wykałaczki.
Póki nasze różki się pieką zrobimy sałatkę 🙂
Fasolę i kukurydzę odcedzić z płynów, wyłożyć do dużej miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę, łososia pokroić w kostkę, dodać do fasoli. Dodać kolendrę, olej, ocet, sos i przyprawić wg smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wystudzonych rożków z tortilli. Smacznego 🙂
Pingback: Sałatka z łososia wędzonego z czerwoną fasolką w tortilli | FlyB Kulinaria