Jakie sałatki najbardziej lubicie?Ja chyba każde, a że też bardzo lubię kaszę pęczak, to bardzo często wymyślam sałatki z dodatkiem tej właśnie kaszy. Dziś na drugie śniadanie zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak w roli głównej ? Dodałam trochę papryki, tuńczyka, fety i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Spróbujecie?
Składniki:
– 200g kaszy pęczak
– 1 papryka czerwona
– 150g sera feta
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju)
– 5-6 rzodkiewek
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
– 1/2 pęczka pietruszki
– sos sriracha wg smaku
Kaszę pęczak wypłukać bardzo dokładnie, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Paprykę, fetę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wystudzoną kaszę przełożyć do dość dużej miski, dodać tuńczyka (razem z olejem), drobno posiekaną pietruszkę i resztę składników. Dodać sos i przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić przez 30 minut przed podaniem. Smacznego 🙂