Uwielbiam pieczone buraki i bardzo często piekę po kilka sztuk, chowam je do zamrażarki by w każdej chwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa 🙂 Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane)
– 1 por
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 150g sera feta
– 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju)
– 4 łyżki octu balsamicznego
– sól i pieprz wg smaku
Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły”. Smacznego 🙂
Pingback: Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem | FlyB Kulinaria