Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem

Uwielbiam pieczone buraki i bardzo często piekę po kilka sztuk, chowam je do zamrażarki by w każdej chwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa 🙂 Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane)
– 1 por
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 150g sera feta
– 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju)
– 4 łyżki octu balsamicznego
– sól i pieprz wg smaku

Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły”. Smacznego 🙂


Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem
Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem
Bądź fit na wiosnę!
Please follow and like us:

1 thought on “Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem”

  1. Pingback: Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.