Uwielbiam pieczone i gotowane buraki i choć wiem, że mają dość wysoki indeks glikemiczny, znacznie wyższy od surowych, to jednak sałatki wolę przyrządzać z pieczonych buraków. Podzielę się przepisem na pyszną, w miarę zdrową sałatkę, którą równie dobrze można podawać jako smarowidło na chleb lub w wersji imprezowej można ją podać w wytrawnych tarteletkach. Polecam 🙂
Składniki:
– 2 pieczone buraki (u mnie 500g po upieczeniu i obraniu)
– 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 2-3 ząbki czosnku
– 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
– 30g orzechów włoskich
– sól i pieprz wg smaku
Buraki uprzednio upiec, obrać i wystudzić. Czosnek obrać, orzechy drobno posiekać. Twaróg rozetrzeć z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do twarogu, dodać posiekane orzechy, jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do tzw. przegryzienia. Smacznego 🙂