Lubicie seler? Przyznam szczerze, że łodygi selera toleruję tylko w zupach, albo z piekarnika, a na surowo nie potrafię przełknąć ani kawałka. Ale za to tę sałatkę z korzenia selera wprost uwielbiam.
Seler posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest doskonałym źródłem witaminy K i molibdenu oraz kwasu foliowego, potasu, błonnika, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, wapnia i kwasu pantotenowego.
Seler korzeniowy zawiera wiele substancji odżywczych, dlatego warto dodać go do codziennej diety. Korzystnie wpływa na stan zdrowia, jednak u osób przyjmujących leki moczopędne powinien być stosowany z umiarem.
Ja polecam wypróbować tę sałatkę, którą bardzo lubię. Może Wam też przypadnie do smaku 🙂
Składniki:
– 1 korzeń selera ( u mnie 700g po obraniu)
– 400g ogórków konserwowych
– 200g jogurtu typu greckiego
– 2 łyżki majonezu (można pominąć i zastąpić śmietaną)
– sól i pieprz wg smaku
Korzeń selera wyszorować, osuszyć i obrać. Zetrzeć na tarce do warzyw, która tnie w nitki. Zetrzeć ogórki na tej samej tarce. W dużej misce połączyć seler z ogórkami, dodać jogurt i majonez, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂