Baaaardzo lubię takie pożywne, treściwe koktajle, które zazwyczaj spożywam na drugie śniadanie. Najbardziej lubię kompozycje dwukolorowe, takie, w których jedna część jest bardzo słodka, a druga- lekko kwaskowata. Dziś postawiałam na mieszankę na bazie melona, migdałów i bananów, a dla zrównoważenia słodyczy dodałam zblendowane owoce leśne wymieszane z jogurtem typu islandzkiego. Wyszło pysznie i na pewno będę często wracać do tego przepisu. Spróbujcie 🙂
Składniki na 2 koktajle:
– 250g melona
– 2 małe dojrzałe banany (u mnie 150g po obraniu)
– 2 mandarynki
– 20g migdałów
– 120g mieszanki owoców leśnych ( u mnie zamrożone)
– 100g jogurtu naturalnego typu islandzkiego (skyr)
Melona, banany, mandarynki i migdały zblendować i przelać do pokali, zostawiając 1/3 koktajlu na udekorowanie wierzchu. Mieszankę owoców leśnych zblendować razem z jogurtem, wyłożyć łyżką na środek pierwszej mieszanki, polać resztą żółtego koktajlu i udekorować wg uznania. Przed spożyciem wymieszać, aby obie masy się połączyły. Smacznego 🙂
Pingback: Smoothie na bazie melona z migdałami | FlyB Kulinaria