Podzielę się świetnym przepisem na pyszne śniadanie, lunch lub nawet kolację z wykorzystaniem placków tortilli. Osobiście uwielbiam śniadania takiego typu, można dowolnie kombinować z ulubionymi dodatkami i zawsze wychodzi coś pysznego. Polecam 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 1 placek tortilli
– 30g ulubionego sera twardego (u mnie cheddar i gouda)
– dodatki wg smaku (u mnie kilka liści szpinaku i 2 plasterki łososia wędzonego)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól, pieprz, bazylia)
– 1 łyżeczka masła (u mnie masło klarowane)
Jajka rozbełtać z przyprawami, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Nieprzywierająca patelnię mocno rozgrzać i rozpuścić masło. Jajka wlać na patelnię i smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie wyłożyć tortillę i trochę docisnąć. Ostrożnie podważyć jajka i odwrócić na drugą stronę. Jedną połowę posypać serem, na ser wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez następnie 2-3 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂