Uwielbiam naleśniki, dlatego ciągle wymyślam nowe połączenia i dziś połączyłam ciasto naleśnikowe z liśćmi botwinki i wyszło coś pysznego. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 150ml mleka
– 100ml gazowanej wody
– 150g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 jajko
– 100g liści botwinki
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju
– szczypta cukru
Liście botwinki dokładnie umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać sól, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut, aby liście zmiękły. Następnie dodać jajko, olej, mleko, cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wodę i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, wylać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
*Z podanych składników wyszły 4 naleśniki.