Ten omlet jest bardzo delikatny, dość pikantny, z wyraźnym posmakiem pomidorów. Chorizo i por idealnie łączą się z pomidorowym smakiem omletu i całość stanowi pyszną kompozycję na dobry początek dnia. Jeśli lubicie omlety i chętnie poznajecie nowe smaki, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Polecam 🙂
Składniki:
– 3 jajka
– 30g przecieru pomidorowego Pudliszki
– 20ml mleka
– mały kawałek pora (u mnie 50g)
– 7 plasterków kiełbasy chorizo
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie bazylia, papryka słodka wędzona, czubryca zielona, sól, pieprz)
– 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane)
Jajka delikatnie ubić i następnie rozbełtać rózgą kuchenną z mlekiem, przecierem i przyprawami. Por umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz, wyłożyć krążki pora na całą powierzchnie patelni i smażyć na średnim ogniu przez około dwie minuty. Podczas smażenia nie mieszać. Na podsmażony por wylać masę jajeczną i wyrównać. Smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć krążki chorizo, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5 minuty bez pokrywki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pingback: Omlet pomidorowy z porem i chorizo | FlyB Kulinaria