Podzielę się kolejnym prostym przepisem na pyszne i pożywne śniadanie. Jeśli lubicie omlety, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, ponieważ taki omlet jest bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Robi się szybko a z talerza znika błyskawicznie 🙂 A zamiast tradycyjnej kawy do śniadania można wypróbować nowe soki Hortex. Dziś testowaliśmy napój pomarańczowo-brzoskwiniowy, polecany przez „Matkę Naturę” 😉 Spróbujcie i Wy 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 70g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 20g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 plasterki surowego boczku wędzonego
– kilka oliwek (u mnie zielone)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, pieprz, papryka słodka wędzona)
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oliwki pokroić w plasterki. Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać twaróg i ser, wymieszać dokładnie. Następnie dodać oliwki i wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, boczek podsmażyć z jednej strony, odwrócić na drugą, masę twarogową wyłożyć na boczek i wyrównać. Smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 4-5 minut na średnim ogniu. Następnie delikatnie podważyć łopatką kuchenną i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi warzywami. Smacznego 🙂
Pingback: Omlet twarogowy z boczkiem i oliwkami | FlyB Kulinaria