Pancakes makowo- migdałowe

Tak, tak, wiem- znowu placki, ale za to jakie! Dziś podzielę się przepisem na pyszne placki makowo- migdałowe na kefirze. Delikatne, wręcz aksamitne, z lekkim posmakiem migdału, idealne na śniadanie na ciepło, jak i na zimno. Pysznie komponują się z miodem, różnymi syropami, ale najlepiej smakują przełożone twarożkiem zmiksowanym z garścią mrożonych malin lub truskawek. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 1 jajko
– 200ml kefiru
– 100g mąki (u mnie 50g mąki owsianej i 50g mąki orkiszowej)
– 20g maku (u mnie niebieski mielony)
– 1 łyżka aromatu migdałowego

– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku

Jajko ubić ze szczyptą soli i słodzidłem, dodać kefir i aromat i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie dodać mak i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 7-10 minut. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Swoje placki przełożyłam twarogiem zmiksowanym z łyżką jogurtu i truskawkami. Smacznego 🙂




Pancakes makowo- migdałowe
Pancakes makowo- migdałowe
Pancakes makowo- migdałowe
Please follow and like us:

1 thought on “Pancakes makowo- migdałowe”

  1. Pingback: Pancakes makowo- migdałowe | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.