Nic na to nie poradzę, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i bardzo chętnie wymyślam nowe kombinacje smakowe. Wczoraj wieczorem znalazłam w szafce zapomnianą puszkę mleka kokosowego i już wiedziałam, że rano przyrządzę coś na bazie tego mleka 🙂 Włożyłam puszkę do lodówki na całą noc, ponieważ chciałam żeby pod wpływem niskiej temperatury gęstsza część oddzieliła się od wodnistej, żeby mieć śmietankę kokosową i wodę kokosową w jednej puszce 🙂 I dziś rano powstał taki oto bezglutenowy placek kokosowy bez cukru. Placek idealnie smakował w towarzystwie soku pomarańczowego Hortex. Rzadko piję soki, ale kiedy już kupuję jakiś sok, to sprawdzam skład aplikacją „Zdrowe zakupy”. Ten sok nie zawiera e-składników i zawarte w soku cukry są naturalne i pochodzą wyłącznie z owoców. Polecam 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 70g gęstej śmietanki kokosowej
– 30ml wody kokosowej
– 10g wiórków kokosowych
– 20g mąki ryżowej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (w sklepach dostępny jest bezglutenowy proszek do pieczenia)
– kostka gorzkiej czekolady
Jajka delikatnie ubić, dodać śmietankę i wodę kokosową i jeszcze raz ubić. Dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie odwrócić placek na druga stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Gorący placek posypać posiekaną czekoladą, po chwili rozsmarować roztopioną czekoladę po całym placku.
Jeśli lubicie słodkie placki polecam dodać jakieś ulubione słodziodło do ciasta lub gotowy placek polać miodem lub ulubionym syropem. Smacznego 🙂