Dziś przepis na kolejny placek wymyślony na biegu, z tych produktów, które miałam w lodówce 🙂
Uwielbiam takie przepisy, w których wszystko ląduję w jednej misce, miesza się, potem tylko kilka minut na usmażenie i mamy pyszne i pożywne śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 50g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 100g sera feta
– 2 garście posiekanych liści botwinki
– 20g mąki (u mnie orkiszowa)
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie tylko pieprz i kurkuma)
Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać fetę pokrojoną w drobną kostkę, posiekane liście botwinki, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na suchą, mocno rozgrzaną, nieprzywierającą patelnie, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 -3 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Placek z botwinką i fetą | FlyB Kulinaria