Chyba zdążyliście już zauważyć, że ja uwielbiam wszelkiego rodzaju placki 🙂 Wczoraj na śniadanie były placki na słono, to dziś proponuję przyrządzić pyszne placki na słodko. Na słodko, ale bez grama białego cukru, bo całą słodycz uzyskamy z dojrzałych bananów. Moim dzieciom bardzo posmakowały te placki, więc polecam je z czystym sumieniem. Do tego nektar z czarnych porzeczek Hortex i leniwe sobotnie śniadanie gotowe 😉 Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 dojrzałe banany (u mnie 200g po obraniu)
– 250ml kefiru
– 200g mąki (u mnie 100g owsianej i 100g żytniej razowej. Wy możecie zamienić na inną wg uznania)
– 3 jajka
– 70g borówek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany pokroić w drobną kostkę. Borówki umyć i osuszyć. Jajka rozbełtać z kefirem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać banany i borówki i wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Placki te idealnie smakują z sosem z jogurtu greckiego wymieszanego z domowym masłem orzechowym i odrobiną miodu. Polecam 🙂