Placuszki te smakują wyśmienicie, Są bardzo delikatne, puszyste, z lekkim posmakiem wanilii. Wspaniale się komponują z miodem, syropem z agawy lub jogurtem naturalnym wymieszanym z ulubionym dżemem. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, ale te skradły moje serce i na pewno będą często gościć na moim stole. Spróbujcie 🙂
Składniki: (około 11 dużych placków)
– 4 jajka
– 50g masła
– 250g ricotty
– 160ml mleka
– 140g mąki (u mnie ryżowa)
– 30g wiórków kokosowych
– ekstrakt z wanilii wg smaku
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Jajka delikatnie ubić ze szczyptą soli, dodać ricottę, mleko, roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wiórki, mąkę, ekstrakt wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie na gładką masę. Smażyć z obu stron na rumiano, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wykładać niewielkie porcje ciasta za pomocą łyżki ( po 3 łyżki stołowe na duże placki, na małe placuszki po 1 łyżce stołowej). Podawać z ulubionymi syropami, owocami lub miodem. Smacznego 🙂
Pingback: Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie (bez cukru) | FlyB Kulinaria