Dziś kolejny przepis na placki, wybaczcie 😉 Musiałam wykorzystać mleko kokosowe, które miałam otwarte, a że w niskiej temperaturze mleko kokosowe gęstnieje i robi się z niego fajna śmietanka, to moje placki postanowiłam zrobić na tej właśnie śmietance 🙂
Nie czuć smaku kokosa w tych plackach, ale są one bardzo delikatne i puszyste z wyraźnym posmakiem banana i gorzkiej czekolady. Z podanych składników wyszło mi 7 placków i całość ma 589kcal, czyli na jedną sztukę przypada 84,2kcal. Placki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy lub na uczelni. Do dzisiejszych placków podałam sok pomarańczowy Hortex. Skoro sama „Matka Natura” poleca, to ja też polecam 🙂
Składniki:
-130g śmietanki kokosowej (należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na około 8 godzin)
– 1 jajko
– 70g mąki (u mnie 35g mąki ryżowej i 35g mąki orkiszowej)
– 1 banan (u mnie 90g po obraniu)
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Banana i czekoladę pokroić w kostkę. Jajko rozbełtać ze śmietanką rózgą kuchenną, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać banana i czekoladę- wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Masę wykładać łyżką (po około 2 pełne łyżki na sztukę), smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki. Podawać z ulubionym syropem, miodem, lub jogurtem naturalnym. Smacznego 🙂
Pingback: Placki na śmietance kokosowej z bananem i gorzką czekoladą (bez laktozy, bez cukru) | FlyB Kulinaria