Moja faza na placki nadal trwa i ma się dobrze, a że ostatnio w sklepie widziałam duże opakowanie cukierków kokosowych, to postanowiłam zrobić na śniadanie placki w smaku podobne do tych właśnie cukierków. Bazą do placków, jak zwykle, posłużył twaróg półtłusty, a reszta to była czysta improwizacja 😉
Do placków podałam sok pomarańczowy Hortex, skoro „Matka Natura” poleca, to ja też polecam 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 1 jajko
– 30g wiórków kokosowych
– 60g mąki ryżowej
– 70ml mleka
– 1 łyżeczka aromatu migdałowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
Twaróg rozetrzeć z jajkiem i słodzidłem, dodać wiórki i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Ciasto wykładać łyżką (po około 2 łyżki), delikatnie przyciskając formować okrągłe placki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pingback: Placki o smaku rafaello | FlyB Kulinaria