Placki o smaku kokosowo-migdałowym

Moja faza na placki nadal trwa i ma się dobrze, a że ostatnio w sklepie widziałam duże opakowanie cukierków kokosowych, to postanowiłam zrobić na śniadanie placki w smaku podobne do tych właśnie cukierków. Bazą do placków, jak zwykle, posłużył twaróg półtłusty, a reszta to była czysta improwizacja 😉
Do placków podałam sok pomarańczowy Hortex, skoro „Matka Natura” poleca, to ja też polecam 🙂

Składniki:

– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 1 jajko

30g wiórków kokosowych
– 60g mąki ryżowej
– 70ml mleka
– 1 łyżeczka aromatu migdałowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku

Twaróg rozetrzeć z jajkiem i słodzidłem, dodać wiórki i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Ciasto wykładać łyżką (po około 2 łyżki), delikatnie przyciskając formować okrągłe placki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Placki o smaku rafaello
Placki o smaku rafaello
Placki o smaku rafaello
Placki o smaku rafaello
Wiosenny konkurs od Matki Natury Smaczne a nie tuczy 🙂
Please follow and like us:

1 thought on “Placki o smaku kokosowo-migdałowym”

  1. Pingback: Placki o smaku rafaello | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.