Co powiecie na pyszny chlebek cukiniowy na śmietanie? Ja jestem bardzo zadowolona z tego wypieku i polecam Wam wypróbować ten łatwy przepis
Składniki:
– 200g cukinii
– 100g śmietany 12%
– 2 jajka
– 100g mąki ryżowej
– 50g mąki kukurydzianej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– przyprawy wg smaku (u mnie sól, papryka słodka wędzona, kurkuma)
– 2 łyżeczki czarnuszki
Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajka, śmietanę, mąki, olej, przyprawy i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyścielić papierem do pieczenia, ciasto przelać do keksówki, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
<3
:*
Czy można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym?
Można zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego, aby był gęsty 🙂