Naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)

Któregoś pięknego dnia na śniadanie zrobiłam bezglutenowe naleśniki, które podałam z jogurtem naturalnym zblendowanym z truskawkami i twarogiem półtłustym. Powiem Wam, że były pyszne, dlatego z czystym sumieniem polecam wypróbować ten przepis 🙂

Składniki na 8 średnich naleśników:
– 200ml mleka
– 40g mąki kukurydzianej
– 2 jajka
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu lub cukru trzcinowego

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Smażyć na małym ogniu jak zwykłe naleśniki, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo ulubionym tłuszczem.


*Mąka kukurydziana jest bardzo ciężka i osiada na dno, dlatego należy dokładnie mieszać ciasto za każdym razem przed rozprowadzeniem kolejnej porcji ciasta na patelni.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.