Któregoś pięknego dnia na śniadanie zrobiłam bezglutenowe naleśniki, które podałam z jogurtem naturalnym zblendowanym z truskawkami i twarogiem półtłustym. Powiem Wam, że były pyszne, dlatego z czystym sumieniem polecam wypróbować ten przepis 🙂
Składniki na 8 średnich naleśników:
– 200ml mleka
– 40g mąki kukurydzianej
– 2 jajka
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu lub cukru trzcinowego
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Smażyć na małym ogniu jak zwykłe naleśniki, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo ulubionym tłuszczem.
*Mąka kukurydziana jest bardzo ciężka i osiada na dno, dlatego należy dokładnie mieszać ciasto za każdym razem przed rozprowadzeniem kolejnej porcji ciasta na patelni.
Uwielbiam naleśniki!
Ja też bardzo lubię naleśniki 😉