Naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)

Któregoś pięknego dnia na śniadanie zrobiłam bezglutenowe naleśniki, które podałam z jogurtem naturalnym zblendowanym z truskawkami i twarogiem półtłustym. Powiem Wam, że były pyszne, dlatego z czystym sumieniem polecam wypróbować ten przepis 🙂

Składniki na 8 średnich naleśników: 200ml mleka, 40g mąki kukurydzianej, 2 jajka, szczypta soli, szczypta ksylitolu lub cukru trzcinowego.

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Smażyć na małym ogniu jak zwykłe naleśniki, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo olejem kokosowym.


*Mąka kukurydziana jest bardzo ciężka i osiada na dno, dlatego należy dokładnie mieszać ciasto za każdym razem przed rozprowadzeniem kolejnej porcji ciasta na patelni.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Naleśniki kukurydziane (bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *