Precelki/paluszki twarogowe

Uwielbiam ciasto twarogowe i dziś polecam Wam pyszne precelki i paluszki twarogowe, które idealnie smakują na ciepło i na zimno 
Składniki: 250g miękkiego twarogu półtłustego, 1 jajko (białko do ciasta, zółtko do posmarowania), 90g mąki owsianej, 50g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól czosnkowa, papryka słodka wędzoną, czubryca żółta, kurkuma), sezam/siemię lniane do posypania.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie uformować precelki/warkocze/paluszki/oponki wg uznania, posmarować żółtkiem, posypać sezamem lub siemieniem lnianym i piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-18 minut.

Please follow and like us:

4 thoughts on “Precelki/paluszki twarogowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *