Precelki/paluszki twarogowe

Uwielbiam ciasto twarogowe i dziś polecam Wam pyszne precelki i paluszki twarogowe, które idealnie smakują na ciepło i na zimno 

Składniki:

– 250g miękkiego twarogu półtłustego
– 1 jajko (białko do ciasta, żółtko do posmarowania)
– 90g mąki owsianej
– 50g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól czosnkowa, papryka słodka wędzoną, czubryca żółta, kurkuma)
– sezam/siemię lniane do posypania


Twaróg rozgnieść widelcem, dodać białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie uformować precelki/warkocze/paluszki/oponki wg uznania, posmarować żółtkiem, posypać sezamem lub siemieniem lnianym i piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

8 thoughts on “Precelki/paluszki twarogowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.