Szpinakowe pancakes

Lubicie pancakes? Ja bardzo lubię kombinować i wymyślać nowe wersje znanych i lubianych potraw i całkiem niedawno na śniadanie wymodziłam pyszne placki szpinakowe, z których powstała Shrekowa wieża z kozim serem i łososiem wędzonym.


Składniki na 6 pancakes ze szpinakiem:
– 125g szpinaku mrożonego
– 200ml mleka
– 2 jajka, 100g mąki ryżowej
– 70g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
– 1 łyżeczka czubrycy zielonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sól i pieprz wg smaku.


Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru płynu i zblendować razem z jajkami, mlekiem, musztardą i przyprawami. Następnie dodać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć jak zwykle pancakes na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) olejem. Gotowe naleśniki przełożyć ulubionymi dodatkami. Swoje naleśniki posmarowałam jogurtem naturalnym wymieszanym z musztardą słodką i rosyjską i przełożyłam roszponką, serem kozim, łososiem wędzonym i awokado – było pysznie

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *