„Torcik” cukiniowo-jaglany

Lubię kombinować w kuchni i wymyślać nowe przepisy. Kolejnym takim eksperymentem jest cukiniowo-jaglany torcik- delikatny, puszysty, po prostu pyszny. A przygotowanie takiego cuda zajmuję nie więcej niż 20 minut


Składniki: 100g cukinii, 100ml wody gazowanej, 2 jajka, 50g naturalnego serka homogenizowanego, 50g płatków jaglanych błyskawicznych, 80g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz wg smaku. Dodatkowo: 150g naturalnego serka homogenizowanego, 1 łyżka musztardy miodowej.


Jajka rozbełtać z wodą i serkiem, dodać płatki jaglane, wymieszać i odstawić na 5 minut. Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do płatków, dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć jak zwykłe pancakes, na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej  jednorazowo) olejem kokosowym. Wykładać łyżką i delikatnie rozprowadzać ciasto po patelni.
Lekko wystudzone placki przełożyć ulubionym sosem. Swój torcik przełożyłam serkiem wymieszanym z musztardą miodową.

Please follow and like us:

2 thoughts on “„Torcik” cukiniowo-jaglany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *