Lubię kombinować w kuchni i wymyślać nowe przepisy. Kolejnym takim eksperymentem jest cukiniowo-jaglany torcik- delikatny, puszysty, po prostu pyszny. A przygotowanie takiego cuda zajmuję nie więcej niż 20 minut
Składniki:
– 100g cukinii
– 100ml wody gazowanej
– 2 jajka
– 50g naturalnego serka homogenizowanego
– 50g płatków jaglanych błyskawicznych
– 80g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
Dodatkowo: 150g naturalnego serka homogenizowanego, 1 łyżka musztardy miodowej.
Jajka rozbełtać z wodą i serkiem, dodać płatki jaglane, wymieszać i odstawić na 5 minut. Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do płatków, dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć jak zwykłe pancakes, na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej jednorazowo) olejem kokosowym. Wykładać łyżką i delikatnie rozprowadzać ciasto po patelni.
Lekko wystudzone placki przełożyć ulubionym sosem. Swój torcik przełożyłam serkiem wymieszanym z musztardą miodową.
oeso ale bym zjadła!
Następnym razem chętnie się podzielę 🙂