Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste

Kilka dni temu uczestniczyłam w warsztatach w ramach Akademii Smaku Sokołów. Warsztaty odbywały się w studiu kulinarnym w Browarze Mieszczańskim. Prowadził je Piotr Kucharski, który w 2010 roku  wygrał  konkurs kulinarny „Gotuj o wszystko” – konkurs kulinarny organizowany przez DDTVN. Od tamtego czasu co tydzień jest autorem oraz prowadzącym część kulinarną w programie. Piotr jest autorem książek „Chleb. Domowa Piekarnia”, „Na słodko”, „Miejski farmer”. Pisze też artykuły i przygotowuje sesje dla czasopism o tematyce kulinarnej.
Piotr jest bardzo sympatycznym, energicznym, pełnym entuzjazmu i humoru młodym człowiekiem, który pysznie gotuje i mega pysznie opowiada o gotowaniu 🙂

Piotr Kucharski

Warsztaty Akademii Smaku Sokołów

Warsztaty Akademii Smaku Sokołów

Warsztaty Akademii Smaku Sokołów

Warsztaty Akademii Smaku Sokołów

Ja i Piotr Kucharski

Tematem warsztatów było- Zero waste, czyli jak gotować, planować zakupy, wykorzystywać produkty już kupione, aby nie marnować jedzenia. Osobiście baaardzo nie lubię marnować jedzenia i nawet mi się to udaje. Ciągle przerabiam coś z czegoś i przyznam szczerze, że wtedy powstają najlepsze potrawy 🙂
Podzielę się z Wami przepisami na pyszne potrawy, które przygotowaliśmy na warsztatach. Może któryś przepis wpadnie Wam w oko i wykorzystacie go w waszej kuchni.

Zupa krem z po-grillowych warzyw z chrupiącym chipsem z boczku

Składniki:

plasterki boczku surowego wędzonego Sokołów

grillowane warzywa: cukinia, papryka czerwona, bakłażan

100 g orzechów nerkowca

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól i pieprz

ocet winny

zwiędłe zioła

Sposób przygotowania:

Orzechy podprażyć na patelni i zmiksować w robocie kuchennym. Dodać warzywa i czosnek, wszystko zmiksować. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek, do uzyskania konsystencji kremu. Doprawić solą, pieprzem i octem. Boczek podpiec na patelni, aż zrobi się chrupiący. Zioła zmiksować z oliwą na pastę. Zupę podawać z chipsem z boczku i pastą z ziół

Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerk

Składniki:
suszona wołowina Beef Jerky Sokołów

sałata rzymska

marchewka

zwiędłe rzodkiewki

zielone szparagi

ogórek

100 ml octu winnego

100 ml wody

1 łyżka miodu

1 łyżeczka ziaren gorczycy

0,5 łyżeczki ziaren pieprzu

sól

Sposób przygotowania:

Warzywa (oprócz sałaty) pokroić w plasterki. W rondelku zagotować ocet z wodą, miodem, połową łyżeczki soli, pieprzem i gorczycą. Warzywa zalać octem i odstawić na 30-40 minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną.

Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym

Składniki:

2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna

1 czerstwa bagietka

olej do smażenia

2 ząbki czosnku

gałązka rozmarynu

sól i pieprz

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 pęczek zwiędłego szczypiorku

4-5 zwiędłych rzodkiewek

sałata rzymska do podania

Sposób przygotowania:

Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i natrzeć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

Majonez i śmietanę zmiksować ze szczypiorkiem. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki.

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

Składniki:

kawałek czerstwego ciasta drożdżowego

przejrzałe owoce: truskawki lub inne w zależności od sezonu

200 ml mleka

2 jajka

kwaśna śmietana do podania

mięta

Sposób przygotowania:

Jajko rozmącić w mleku. Ciasto pokroić na plasterki i ułożyć w natłuszczonej formie. Zalać masą jajeczną. Przejrzałe owoce, pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º na 20 minut. W tym czasie posiekać miętę i wymieszać ze śmietaną. Ciasto podawać z łyżką miętowej śmietany.

Warsztaty Akademii Smaku Sokołów
Please follow and like us:

1 thought on “Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste”

  1. Pingback: Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.