Mięsożercy proszę odejść od ekranów laptopów, wyłączyć telefony i ogólnie nie zerkać w stronę tego talerza ? Gołąbki warzywne z młodej kapusty polecają się na obiad. Postanowiłam trochę oczyścić organizm i przez dwa tygodnie jeść tylko warzywa i owoce. Dziś polecam pyszne gołąbki nadziane samymi warzywami z mocno bazyliowym sosem pomidorowym. Spróbujecie? 🙂
Składniki na 10 sztuk:
– 10 sparzonych liści młodej kapusty
– 400g marchewki
– 200g korzenia selera
– 200g białej części pora
– 1 cebula
– pęczek pietruszki
– pęczek koperku
– 4 ząbki czosnku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka wędzona, kurkuma, sól i pieprz)
Dodatkowo:
– 1 cebula czerwona
– 2 pomidory malinowe
– 1 pęczek bazylii
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Koper i pietruszkę drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę poddusić z odrobiną wody na nieprzywierającej patelni, dodać por i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut. Dodać marchew i seler i dusić przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Kapustę ugotować jak na tradycyjne gołąbki i odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Następnie nakładać wystudzony farsz i zawijać gołąbki.
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej, wysokiej nieprzywierającej patelni poddusić czerwoną cebulę, dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekaną bazylię i dusić przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać 100ml wody, przyprawy i wymieszać dokładnie, włożyć gołąbki do pomidorów i dusić na małym ogniu przez około 10 minut pod pokrywką z dziurką.
Smacznego 🙂