Kotleciki ryżowo-serowe

Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ryżu do obiadu i nikt z domowników potem nie chcę go jeść, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne kotleciki ryżowo-serowe. Jestem pewna, że przypadną do smaku wszystkim miłośnikom ryżu. Kotleciki te jak najbardziej nadają się jako dodatek do dań mięsnych lub sosów. Spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki na 8-10 sztuk:


– 1 szklanka ryżu parabolicznego
– 2 szklanki wody
– 1 łyżeczka kurkumy
– 100g twardej mozarelli
– 2 jajka
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– sól i pieprz wg smaku

Ryż podsmażyć na suchej patelni, dodać przyprawy, 2 szklanki cieplej wody, wymieszać i gotować pod przykrywką, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Wystudzić.
Zimny ryż przełożyć do miski, dodać ser starty na tarce na małych oczkach, jajka, bułkę tartą, musztardę i wszystko dokładnie wymieszać.
Mokrymi dłońmi formować kotleciki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂


Kotleciki ryżowo-serowe
Kotleciki ryżowo-serowe
Kotleciki ryżowo-serowe
Please follow and like us:

2 thoughts on “Kotleciki ryżowo-serowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.