Lubicie bakłażany? Jeśli tak, to polecam takie oto ruloniki z bakłażana z serem i zieleniną. Nadają świetnie jako przystawka albo dodatek do obiadu. Są pyszne, delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia.
Składniki na 10 ruloników:
– 1 duży bakłażan
– 80g żółtego sera ( u mnie gouda)
– 1 kopiasta łyżka śmietany
– 1 łyżka majonezu
– 3 ząbki czosnku
– garść młodego szpinaku
– pół pęczka koperku
– sól i pieprz wg smaku
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 10 plasterków ( mój bakłażan był bardzo duży i wyszło 14 plasterków, ale 4 były zbyt małe i nie nadawały się do zawijania). Plasterki posolić i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach, szpinak i koperek drobno posiekać, dodać do sera, dodać śmietanę, majonez, czosnek, (przecisnąć przez praskę) i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Po 30 minutach, plasterki z bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Mocno nagrzać nieprzywierającą patelnie, posmarować albo spryskać oliwą i smażyć bakłażany z obu stron na złoty kolor.
Usmażone i wystudzone plasterki smarować nadzieniem i zawijać delikatnie w ruloniki, nie przeciskać. Przed podaniem ozdobić zieleniną. Smacznego 🙂