Uwielbiam ten przepis! Bułeczki wychodzą przepyszne, można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie, można też piec bez żadnego nadzienia i podawać z masłem i ulubionym dżemem. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki:
– 150ml ciepłego mleka
– 80ml wody (można zrobić na samej wodzie)
– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 op drożdży instant (7g)
– 60g cukru
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 1 jajko +1 żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
– 40g miękkiego masła
– szczypta soli
– ulubiony dżem/kajmak/nutella do nadziania (można nie nadziewać)
Wodę połączyć z mlekiem (płyny powinny mieć temperaturę około 40stopni), rozpuścić drożdże. Następnie dodać resztę składników, oprócz nadzienia i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść lekko klejące się ciasto. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie, uformować bułeczki. Na tym etapie można nadziać bułeczki ulubionym nadzieniem. Uformowane bułeczki wkładać do formy posmarowanej tłuszczem zachowując odstęp między nimi (około 1-1,5cm) i odstawić na kolejne 10 minut. Posmarować bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
Polecam z całego serca, są przepyszne
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂
Są przepyszne ❤️❤️❤️ Pierwszy raz zrobiłam swoje bułeczki, znikają w mgnieniu oka ? dziękuję za przepis ❤️
Ślicznie dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂 Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują ♥
Arminko, brakuje słów ???
R E W E L A C J A.!!!
Tak pyszne, że trochę przesadziłam z degustacją ? pycha, próbujcie, bo warto ? ??❤️
Dzięki za kolejny przepis ?❤️
Kochana, pięknie dziękuję! Cieszę się ogromnie, że bułeczki smakowały i dziękuję za miłe słowa ♥ :*
Jeśli mam świeże drożdże to ile powinnam dac?
Należy 25g świeżych drożdży wkruszyć do ciepłych płynów, dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut do „ruszenia” drożdży. Potem dodać resztę składników i zagnieść ciasto ?
Czy można zrobić nadzienie serowe ?
Pewnie, że można. Należy do nadzienia serowego dodać budyń w proszku lub trochę mąki ziemniaczanej i mocno zlepiać końce przy formowaniu bułeczek, aby nadzienie było zwarte i nie wyciekło podczas pieczenia.
Bułeczki pyszne, lekkie delikatne naprawdę polecam i wrócę do tego przepisu napewno ? bardzo ale to bardzo polecan
Kolejne zdjęcie bułeczek podesłane przez Panią Grażyna Leon Redosz 🙂
I kolejne zdjęcie bułeczek zrobionych przez Panią Milenę Lewandowską 🙂
Bułeczki pyszne, lekkie delikatne naprawdę polecam i wrócę do tego przepisu napewno ?
Ślicznie dziękuję! Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂
Ile buleczek wychodzi z przepisu?
U mnie wyszło 14 sztuk, wszystkie widoczne na zdjęciu 🙂