Bułeczki drożdżowe

Uwielbiam ten przepis! Bułeczki wychodzą przepyszne, można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie, można też piec bez żadnego nadzienia i podawać z masłem i ulubionym dżemem. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Spróbujcie koniecznie 😉


Składniki:


– 150ml ciepłego mleka
– 80ml wody (można zrobić na samej wodzie)
– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 op drożdży instant (7g)
– 60g cukru
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 1 jajko +1 żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
– 40g miękkiego masła
– szczypta soli

– ulubiony dżem/kajmak/nutella do nadziania (można nie nadziewać)


Wodę połączyć z mlekiem (płyny powinny mieć temperaturę około 40stopni), rozpuścić drożdże. Następnie dodać resztę składników, oprócz nadzienia i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść lekko klejące się ciasto. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie, uformować bułeczki. Na tym etapie można nadziać bułeczki ulubionym nadzieniem. Uformowane bułeczki wkładać do formy posmarowanej tłuszczem zachowując odstęp między nimi (około 1-1,5cm) i odstawić na kolejne 10 minut. Posmarować bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂


Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe
Please follow and like us:

17 thoughts on “Bułeczki drożdżowe”

  1. Są przepyszne ❤️❤️❤️ Pierwszy raz zrobiłam swoje bułeczki, znikają w mgnieniu oka ? dziękuję za przepis ❤️

  2. Arminko, brakuje słów ???
    R E W E L A C J A.!!!
    Tak pyszne, że trochę przesadziłam z degustacją ? pycha, próbujcie, bo warto ? ??❤️
    Dzięki za kolejny przepis ?❤️

    1. Należy 25g świeżych drożdży wkruszyć do ciepłych płynów, dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut do „ruszenia” drożdży. Potem dodać resztę składników i zagnieść ciasto ?

    1. Pewnie, że można. Należy do nadzienia serowego dodać budyń w proszku lub trochę mąki ziemniaczanej i mocno zlepiać końce przy formowaniu bułeczek, aby nadzienie było zwarte i nie wyciekło podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.