Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami

Bardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie 😉


Składniki:


– 260g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 75ml mleka (u mnie 3,2%)
– 15g świeżych drożdży lub 4g drożdży instant
– 40g masła
– 40g cukru
– 1 jajko
– szczypta soli
– ekstrakt wanilii wg smaku
Dodatkowo:

– około 100g suszonej żurawiny
– 1 żółtko
– 1 łyżka mleka
– garść płatków migdałów

Mąkę przesiać dwa razy, wsypać do dużej miski. Dodać cukier, sól i wkruszyć drożdże. Wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko (temperatura mleka nie powinna być większa, niż 40 stopni), dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto przez około 7-10 minut. Następnie, cały czas wyrabiając, na dwa razy dodać miękkie masło. Wyrabiać do momentu, aż masło całkowicie się połączy z ciastem. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków, uformować kuleczki, przykryć je folią spożywczą i odstawić na kolejne 15 minut. W tym czasie żurawinę drobno posiekać. Wypoczęte ciasto rozwałkować na kształt cienkiego prostokąta, posypać żurawiną i zawinąć w roladę. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół, zostawiając jedną końcówkę nie przeciętą. Z powstałych pasków zrobić „warkocz”, połączyć dwa końce i mocno zlepić i uformować kółko. Tak jak zostało przedstawione na zdjęciach. W ten sam sposób uformować resztę wianków. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na kolejne 30-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wianki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego 🙂

Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.