To ciasto może i nie wygląda zbyt zachęcająco, ale wierzcie mi- jest przepyszne! Baaardzo soczyste, delikatne, mocno jabłkowe i mega proste do zrobienia. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki (forma 18×28):
– 130g kaszy manny
– 130g maki pszennej (u mnie tortowa)
– 100g masła
– 90g cukru brązowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jabłka średniej wielkości
– 50g orzechów włoskich
– 2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania przed końcem pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny
Masło pokroić na dwie porcję po 50g i zamrozić.
Mąkę, wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać sok z cytryny, cynamon, drobno posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na dwie części.
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Jeżeli macie zamiar użyć okrągłej formy, to forma nie powinna być więcej niż 18cm.
Zamrożone masło zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na wierzch masła wysypać 1/3 suchego ciasta i delikatnie docisnąć łyżką. Na ciasto wyłożyć połowę nadzienia jabłkowego – docisnąć łyżką. Następnie znowu cześć ciasta, drugą część nadzienia, docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, na ciasto wyłożyć drugą połowę masła startą na tarce na drobnych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać resztą cukru i cynamonu. Gotowe ciasto delikatnie wystudzić i pokroić na porcje.
Pingback: Bułgarskie ciasto sypane jabłkowo-orzechowe | FlyB Kulinaria