Ciasteczka twarogowo-waniliowe

Co robi Armine kiedy znajduję kostkę twarogu w lodówce? Otóż Armine smaży placki, syrniki albo piecze ciastka. Jeśli lubicie wypieki z dodatkiem twarogu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

Składniki:
– 250 twarogu półtłustego,
– 100g miękkiego masła
– 1/2 szklanki cukru drobnego
– 450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 jajko
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– ziarenka z jednej laski wanilii
– opcjonalnie cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania

Twaróg rozetrzeć z cukrem, masłem i jajkiem, dodać ziarenka wanilii i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko, wykroić foremkami dowolne ciasteczka i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciasteczka od razu wyjąc z piekarnika aby zapobiec przesuszeniu się. Ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem lub posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

4 thoughts on “Ciasteczka twarogowo-waniliowe”

    1. Tak naprawdę ilość mąki zależy od tego jaki twaróg został użyty do zrobienia ciasteczek. Ja zawsze dodaję „mokry”, drobno mielony twaróg, dlatego potrzebuję tyle mąki, aby ciasto wyszło dobre 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.