Kolejny twarogowy wypiek zagościł na moim stole i już na stałe zostanie w moim menu 🙂 Tym razem zrobiłam ciastka twarogowe z delikatnym posmakiem waniliowym z dodatkiem orzeszków ziemnych. Wyszło całkiem smacznie, spróbujecie? 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (u mnie klinek firmy Pilos)
– 1 jajko
– 30g otrębów owsianych
– 20g mąki kukurydzianej
– 30g orzeszków ziemnych +dodatkowo 10g orzeszków do posypania ciastek
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
– aromat waniliowy wg smaku
Twaróg rozetrzeć widelcem z jajkiem i słodzidłem, dodać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, wymieszać. 30g orzeszków drobno posiekać, dodać do masy twarogowej i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe ciastka i wykładać je na papier do pieczenia lub matę silikonową (polecam matę). Resztę orzeszków drobno posiekać i posypać ciastka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią. Smacznego 🙂
apetyczne 🙂
Pięknie dziękuję i polecam, wyszły bardzo smaczne 🙂
Pingback: Ciasteczka twarogowo- waniliowe z orzeszkami ziemnymi | FlyB Kulinaria
Pysznie wyglądają ?
Pięknie dziękuję 🙂 Polecam te ciasteczka, są bardzo smaczne 🙂