Łapcie kolejny przepis na pyszne ciastka, tym razem -mleczne. Są dość twarde z zewnątrz z bardzo delikatnym wnętrzem. Idealne do kawy lub herbaty, a nawet do ciepłego mleka. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam 🙂
Składniki:
– 80ml mleka
– 85g miękkiego masła
– 80g cukru (u mnie trzcinowy)
– 330g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 jajko
– 10g proszku do pieczenia
– aromat waniliowy lub migdałowy wg smaku
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, dodać jajko i mleko i aromat i ubić rózgą kuchenną. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5-7mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Ciastka mleczne | FlyB Kulinaria