Bardzo lubię wypieki z ciasta twarogowego. Jest delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Ciastka z ciasta twarogowego smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym i można je robić z ulubionym nadzieniem. Polecam 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 2 jajka
– 360g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 50g cukru (u mnie trzcinowy)
– 40ml oleju (u mnie rzepakowy)
– ekstrakt z wanilii wg smaku
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– nadzienie wg smaku (u mnie domowa frużelina truskawkowa)
Twaróg rozgnieść widelcem razem z jajkami i cukrem. Dodać olej i ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do twarogu i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm, posmarować dżemem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na kawałki o szerokości około 2cm. Pokrojone ciastka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego 🙂
Pani Krystyna napisała tak: „Super jeszcze ciepłe ale nie mogłam się powstrzymać ??”
-Bardzo mnie to cieszy 🙂