Ciasto czekoladowe z gruszką

Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na proste i bardzo smaczne ciacho, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wypieki z gorzką czekoladą. To ciasto jest tak smaczne, że nie potrzebuje żadnego przekładania kremem, choć równie dobrze można je podać z ulubionym kremem. Ale ja nie chciałam „zakłócać” smak gruszki i gorzkiej czekolady, dlatego swoje ciasto tylko delikatnie oprószyłam cukrem pudrem.
Składniki: 150g miękkiego masła, 150g cukru, 180g gorzkiej czekolady, 60g prażonych pestek dyni ( lub jakiekolwiek ulubione orzechy), 3 jajka, 1 duża gruszka ( lub jabłko), 150g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na początek należy bardzo drobno posiekać całą czekoladę i pestki dyni, gruszkę pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło ubić razem z cukrem ( ubijać przez około 3-4 minuty), dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę. Na sam koniec dodać gruszkę, czekoladę i pestki dyni i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej formy (18cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę.
W przypadku gdy pieczecie ciasto w zwykłej formie należy dno formy wyścielić papierem do pieczenia a boki posmarować zimnym masłem i oprószyć mąką. Polecam, bardzo smaczne ciacho 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *