Ciasto gruszkowe-orzechowe (fit)

Podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciacho z gruszką i orzechami włoskimi. W miarę zdrowe, w miarę dietetyczne i bardzo smaczne ciasto, które wymyśliłam jakiś czas temu i które często gości na naszym stole. Polecam to ciasto do porannej kawki i popołudniowej herbatki 😉

Składniki na małą tortownicę (16cm): 2 jajka, 100ml maślanki, 100g mąki owsianej, 50g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 gruszka (u mnie 150g), 3 łyżki miodu, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka karobu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, garść orzechów włoskich, 1,5 łyżki oleju rzepakowego. Dodatkowo: 250g serka ricotta, 4 łyżki syropu z agawy, dekoracja wg uznania.

Gruszkę wyszorować, pokroić w kostkę, orzechy posiekać na małe kawałki. Jajka rozbełtać z maślanką, dodać gruszkę, orzechy i resztę składników (oprócz dodatków) i wszystko dokładnie wymieszać. Formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem, wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Ciasto wystudzić, przekroić na dwa płaty, środek, wierzch i boki posmarować ricottą wymieszaną z syropem z agawy, wierzch udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kostką gorzkiej czekolady i posiekanymi orzechami włoskimi.
Udanego dzionka i dużo słońca wszystkim życzę 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *