Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze)

To ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie 🙂


Składniki:



– 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant
– 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 300ml kefiru
– 4 łyżki cukru
– 2 jajka (1 jajko do ciasta, drugie- do posmarowania bułeczek)
– 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– 1/2 łyżeczki soli

– nadzienie wg uznania

Kefir podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać sól, cukier, olej, jajko i drożdże. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej ciasto będzie bardzo zbite. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie odgazować ciasto i odstawić na kolejne 40 minut. Następnie podzielić ciasto na 10-12 kawałków, delikatnie rozwałkować, nadziać ulubionym nadzieniem i uformować bułeczki lub rogaliki, mocno zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego 🙂

Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze)
Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze)
Please follow and like us:

2 thoughts on “Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.