Bardzo lubię wypieki z dodatkiem bananów. Dziś polecam prosty przepis na ekspresowe ciastka bananowe, które przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 1 duży dojrzały banan (u mnie 140g po obraniu)
– 2 łyżki miodu
– 40g cukru
– 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 170g mąki pszennej (u mnie tortowa)
Banana rozgnieść widelcem, dodać cukier, sok z cytryny, olej i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Gotowe ciastka wystudzić i opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Bardzo smaczne, łatwe w wykonaniu szybkie ciasteczka do kawki.
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu ? Cieszę się, że ciastka smakowały ??
A jak długo takie ciasteczka mogą stać? Gdybym chciała je upiec z wyprzedzeniem to ile one wytrzymaja zrobione?
Wypieki z dodatkiem bananów można przechowywać maksymalnie do 4 dni, w temperaturze pokojowej, zawinięte w folię aluminiową lub spożywczą.
No i wypróbowałam ? u mnie trochę zmodyfikowane ale przepyszne wyszły, dałam mąkę owsianą i bez cukru, wyszły fantastyczne, pyszne, ekspresowe ciasteczka do kawki i znowu się czegoś nauczyłam ??…. Polecam wszystkim super są!
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pyszne ciasteczka, kolejny przepis wypróbowany… trochę zmodyfikowałam na swoje potrzeby, dałam mąkę owsianą i bez cukru…. wyszły również fantastyczne… szybko się robi i są wspaniałe…. pyyycha do kawusi ? polecam wszystkim ??