Polecam wypróbować ten prosty i ekspresowy przepis na pyszne ciastka kokosowe na kefirze, które z pewnością przypadną do smaku nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Idealne do ciepłego mleka, kawy, herbaty i kakao. Przygotowanie tych ciasteczek zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 300g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 30g wiórków kokosowych
– 1 jajko
– 130ml kefiru
– 80ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) + 3 łyżki cukru do posypania ciastek przed pieczeniem
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Kefir połączyć z jajkiem, cukrem, solą i olejem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego 🙂
I… oto je mam ? może trochę za cienko rozwałkowane choć i tak w stanie surowym podrosły, ale wyszły super… ?… jak się okazało wróciły smaki dzieciństwa, podobne piekła moja babcia (przynajmniej smak)… ??
Niesamowite do kawusi ☕ szybkie, proste i smaczne. Serdecznie polecam! ❤️
Super! Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały i że dzięki nim powróciły miłe wspomnienia ♥ :*
Właśnie dziś z córką zrobiłyśmy takie, jeszcze gorąco pachną cudnie
Wyglądają przepięknie 🙂