Krakersy serowe

Znajdą się tutaj miłośnicy krakersów? A krakersów o smaku serowym? Nie są one co prawda dietetyczne, ale za to nie zawierają zbędnej chemii i są bardzo syte Jeden taki krakers waży około 18g i ma 62,5kcal. Z podanych składników wyszło mi 17 całkiem sporych krakersów. Polecam 🙂

Składniki: 100g sera żółtego ( u mnie gouda), 100g mąki pszennej, 1 jajko, 40g miękkiego masła, 1 łyżeczka kurkumy, sól wg smaku).

Mąkę przesiać do miski razem z solą i kurkumą, dodać miękkie masło i wymieszać. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach i jajko, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść mięciutkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieść, podzielić na dwie część, cienko rozwałkować, pokroić na trójkąty. W tym momencie można zrobić „dziurki” (ja robiłam słomką). Gotowe trójkąty wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *