Znajdą się tutaj miłośnicy krakersów? A krakersów o smaku serowym? Nie są one co prawda dietetyczne, ale za to nie zawierają zbędnej chemii i są bardzo syte Jeden taki krakers waży około 18g i ma 62,5kcal. Z podanych składników wyszło mi 17 całkiem sporych krakersów. Polecam 🙂
Składniki:
– 100g sera żółtego ( u mnie gouda)
– 100g mąki pszennej
– 1 jajko
– 40g miękkiego masła
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól wg smaku
Mąkę przesiać do miski razem z solą i kurkumą, dodać miękkie masło i wymieszać. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach i jajko, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść mięciutkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieść, podzielić na dwie część, cienko rozwałkować, pokroić na trójkąty. W tym momencie można zrobić „dziurki” (ja robiłam słomką). Gotowe trójkąty wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego 🙂