Przepis na te ciasteczka jest banalnie prosty, a ciacha wychodzą przepyszne. Baaardzo maślane, kruche, z delikatnym cytrusowym posmakiem i z przepyszną żurawiną w środku. Jeśli Wasze dzieci lubią pomagać przy robieniu ciasteczek, to ten przepis idealnie nadaję się do wspólnego pichcenia. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 200g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 120g miękkiego masła
– 80g cukru
– 1 żółtko
– 50g suszonej żurawiny
– skórka z 1/2 pomarańczy (ja dałam skórkę z dwóch mandarynek)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać skórkę, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę pokrojoną w drobną kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciasteczka, ostrożnie przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią. Ciasteczka należy całkowicie wystudzić na blaszce, dopiero potem ściągać z papieru. Smacznego 🙂
Pingback: Kruche ciasteczka maślane z żurawiną | FlyB Kulinaria