Ostatnio mam fazę na wypieki na bazie twarogu. Uwielbiam ciasto twarogowe, jest mięciutkie, puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Lubię je też ze względu na to, że można z nim dowolnie kombinować i na słodko i na słono. Dziś mam dla Was przepis na oszukane bajgle twarogowe z koperkiem. Będą idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki na 5 sztuk:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 70g żółtego sera (u mnie gouda)
– garść drobno posiekanego koperku
– 1 jajko
– 60g mąki ryżowej
– 60g mąki pełnoziarnistej pszennej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól i pieprz)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Twaróg rozetrzeć widelcem z jajkiem i koperkiem, dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach i przyprawy, wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części, z każdej uformować wałek, zlepić końce i uformować okrągłe bajgle. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż bajgle ładnie się zarumienią. Gotowe bajgle studzić na kratce. Smacznego 🙂
Pingback: Oszukane bajgle twarogowe | FlyB Kulinaria
Po raz kolejny sięgnęłam po przepis ❤️Pyszne ❤️❤️❤️
Pięknie dziękuję :* Cieszę się, że bajgle smakują 😉